Otvoren rudnik Lece u Medveđi

Bez autora
Apr 08 2010

U opštini Medveđa danas je otvoren rudnik olova, cinka, srebra i zlata "Lece", u kome će posao dobiti oko 300 rudara. Država treba da bude solidarna s rudarima. Podršku u obnavljenju proizvodnje ovog rudnika, koji je bio zatvoren poslednjih osam godina, su pružili stručnjaci basena Bor. Otvaranje ovog rudnika, koji je u vlasništvu koncerna Farmakom iz Šapca, je bitno za ekonomiju Medveđe, ali i celu srpsku ekonomiju. Vrednost ove investicije je da se ovde neće proizvoditi samo ruda olova, cinka srebra i zlata, već će ona biti plasirana i kao gotov proizvod akumulatora i njena vrednost biće osam puta veća. Takvi resursi i finalni proizvodi mogu da doprinesu regionalnom razvoju Srbije.

Otvoren rudnik Lece u MedveđiU opštini Medveđa danas je otvoren rudnik olova, cinka, srebra i zlata "Lece", u kome će posao dobiti oko 300 rudara.

Otvaranju rudnika koji je bio zatvoren poslednjih osam godina, prisustvovao je i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je rekao da država treba da bude solidarna s rudarima. Tadić je u razgovoru sa rudarima, koji su mu poklonili statuetu rudara, istakao da su podršku u obnavljenju proizvodnje ovog rudnika, koji je bio zatvoren poslednjih osam godina, pružili stručnjaci basena Bor.

"Ako rudari pokazuju solidarnost jedni s drugima, i mi moramo da pokažemo solidarnost s njima, da stvaramo uslove za investiranje, da država ona sredstva koja ima iskoristi racionalno za izgradnju infrastrukture kako bi se obnavljala nova radna medsta", kazao je Tadić.

On je ocenio da je otvaranje ovog rudnika, koji je u vlasništvu koncerna Farmakom iz Šapca, bitno za ekonomiju Medveđe, ali i celu srpsku ekonomiju.

"Vrednost ove investicije je da se ovde neće proizvoditi samo ruda olova, cinka srebra i zlata, već će ona biti plasirana i kao gotov proizvod akumulatora i njena vrednost biće osam puta veća. Takvi resursi i finalni proizvodi mogu da doprinesu regionalnom razvoju Srbije", naveo je predsednik Srbije.

On je kao i u prethodnom razgovoru sa studentima Ekonomskog i Pravnog fakulteta u Medveđi poručio da je Srbiji potreban "jedan novi optimizam".

"Treba nam novi optimizam. Ne smemo da stanemo jer ćemo se smrznuti u snegu", istakao je Tadić.

On je apelovao na građane, novinare, analitičare i posebno na narodne poslanike da pokažu optimizam.

"Ovi u Skupštini kukumavče na sve strane, kritikuju i to upravo oni koji nisu završili nijedan kilometar autoputa u Srbiji. Ne možemo da izvučemo Srbiju iz krize ukoliko samo kukamo", istakao je Tadić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik